Vindecarea relatiilor frante – 4 –

“lata, ii voi da vindecare si sanatate, ii voi vindeca, sl le voi deschide un izvor bogat in pace si cred­inciosie” (leremia 33:6)
Etapa chirurgicala de marturisire si parere de rau se poate intampla rapid. Cu cat etapa “de recuperare” a iertarii este mai complexa, cu atat vindecarea si restaurarea necesita mai mult timp. Mai tii minte cand ti-ai dus masina la reparat ultima data? Ai dus-o pentru o problema si mecanicul ti-a descoperit altele de care nu ti-ai dat seama, dar care necesitau remediere. In acelasi fel, pro­cesul de vindecare iti aduce in atentie probleme legate de cea initiala: comunicare, finante, timp, calitatea de parinte si chestiuni intime. Daca iti doresti o relatie sanatoasa, nu exista scurtaturi; trebuie sa te confrunti cu problemele. Daca incerci sa te eschivezi din acest proces, problemele nerezolvate iti vor submina in continuare sperantele unei relatii desavarsite si fericite. Asadar, daca nu ti-ai dat deja seama, munca de restaurare nu este pentru cei lasi sau lenesi. Dar rasplatirile merita efortul, asa ca sufleca-ti manecile!
Intareste eforturile amandurora. Dumnezeu a spus: “cui datorati cinstea, dati-i cinstea” (Romani 13:7) caci este un principiu care functioneaza. Noi multumim din obisnuinta chelnerului, taximetristului si receptionerului. Este o politete lipsita de efort, dar bine intiparita si pe care am face bine sa o ducem cu noi acasa. Oamenii care lucreaza la relatiile lor au nevoie de puterea vin­decatoare care vine in urma dozelor regulate de politete. Vei fi uimit sa vezi ce distanta vei par­curge in procesul de restaurare prin simpla exprimare a aprecierii. Principiul “intaririi” spune ca obtii mai mult din ceea ce recunosti, deci adu-ti aminte sa-i multumesti partenerului si pentru cel mai mic efort de a imbunatati situatia. Nu doar ca il vei cinsti, dar vei incuraja acelasi lucru si vei crea astfel conturi relationale aducatoare de dobanda.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *