Preţuirea Bibliei (1)

„Strâng Cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotri­va Ta!”  Psalm 119.11

             Din timpuri străvechi au fost păstra­te multe istorisiri interesante despre preţuirea Bibliei, în rândurile următoare să învăţăm unele lucruri din via­ţa lui Charles Chiniqui, care a trăit în secolul al XVIII-lea.

            Tatăl lui Charles a urmat teologia bisericii romano-catolice. Cu câteva zile înainte de a depune jurământul şi-a schimbat planurile. Pe când părăsea seminarul, a primit de la unul din superiorii lui o Biblie franco-latina drept simbol al meritelor personale. Cum cărţile erau rare în vremea aceea, Biblia a fost cartea de citire a lui Charles. A învăţat să citească stând pe genunchii ma­mei. Ea îi corecta pronunţia şi-i puncta lucrurile impor­tante din fiecare capitol. Uneori îl întrerupea din citit, ca să vadă dacă înţelegea cu adevărat ce citea, iar când răspunsurile o mulţumeau, îl strângea la piept şi-l săruta, exprimându-şi în felul acesta bucuria.

            Adeseori, duminica seara se urca pe un scaun şi citea capitole întregi din Biblie vecinilor ce veneau să cineze şi să se bucure de prietenia lor cu familia Chiniqui. Erau acolo oameni care puteau exclama împreună cu psalmistul: „Ce dulci sunt cuvintele Tale pentru cerul gurii mele! Mai dulci decât mierea în gura mea!” (Psalm 119.103).

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *