PRACTICĂ ALTRUISMUL (1)

„Să aveţi în voi gândul acesta, care era şi în Hristos Isus”  (Filipeni 2:5)

„Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci şi la foloasele altora” (v. 4). Maturitatea spirituală reprezintă abilitatea de a vedea şi de a acţiona pentru binele şi folosul altora. Oamenii imaturi au dificultăţi când trebuie să vadă lucrurile din perspectiva altcuiva. Ei sunt rareori preocupaţi de ceea ce e cel mai bine pentru celălalt. În multe privinţe ei se aseamănă cu nişte copii. În cartea sa „Legea proprietăţii în viziunea unui copilaş”, Michael J. Hernandez descrie lumea din perspectiva tipică a unui copil:

1) Dacă îmi place, este al meu.

2) Dacă-l am în mână, e al meu.

3) Dacă ţi-l pot lua, e al meu.

4) Dacă l-am avut mai-nainte, e al meu.

5) Dacă e al meu, nu trebuie niciodată să apară ca fiind al tău în vreun fel. 6) Dacă fac ceva sau construiesc ceva, toate piesele sunt ale mele.

7) Dacă seamănă cu al meu, e al meu.

8) Dacă eu l-am văzut primul, e al meu.

9) Dacă îl pot vedea, e al meu,

10) Dacă cred că e al meu, e al meu.

Din nefericire, maturitatea nu vine întotdeauna odată cu vârsta; uneori vârsta vine singură. Trebuie să te lupţi cu atitudinea ta lăuntrică, egoistă, iar aceasta poate fi o bătălie pentru toată viaţa. Dar e una însemnată, căci dacă nu o câştigi, vei ajunge să te concentrezi asupra propriului tău program şi să-i ignori pe ceilalţi. Dacă cineva nu e important pentru cauza sau pentru interesele tale, nu va avea parte de timpul sau de atenţia ta. Biblia spune: „Să aveţi în voi gândul acesta, care era şi în Hristos” şi tot ce a făcut El, a făcut pentru ceilalţi. Totul se reduce la următoarele: dacă doreşti în mod serios să calci pe urmele Sale, exersează altruismul.

Share