Perseverenta (5)

“Vom secera, daca nu vom cadea de oboseala” (Galateni 6:9)

Iata inca trei vrajmasi ai perseverentei pe care ar trebui sa-i infrangi in fiecare zi:

1) Lipsa energiei. Profesorul de la Harvard, George Vaillant identifica energia cu o caracteris­tica semnificativa a oamenilor care trec prin etapele diferite ale vietii de la nastere la batranete. In cartea sa Aging Well (Cum sa imbatranesti frumos], el scrie: “oamenii energici sunt ca o nuia fle­xibila care are un interior proaspat, verde si viu. Cand este rasucita, nuiaua se indoaie, dar nu se rupe; ci sare inapoi si continua sa creasca”. Aceasta este o descriere excelenta a perseverentei. Nu trebuie sa devenim uscati, lipsiti de viata si inflexibili. Trebuie sa ne apropiem de harul lui Dumnezeu si sa ne straduim sa revenim la pozitia initiala oricum ne-am simti.

2) Lipsa viziunii. Tot ceea ce este creat este in realitate creat de doua ori. Mai intai este creat mintal, apoi fizic. Şi de unde vine creativitatea noastra? De la Dumnezeu, Creatorul nostru, care ne-a facut dupa asemanarea Lui (Geneza 1:27). Viziunea care vine de la Dumnezeu te va face sa mergi inainte cand nimic altceva nu te mai motiveaza. Lipsa viziunii te va face sa te impiedici pe cale.

3) Lipsa scopului. Rich Demoss a remarcat: “Perseverenta este incapatanarea care are scop”. Este foarte dificil sa-ti dezvolti perseverenta cand iti lipseste simtul scopului. Dimpotriva, cand ai un simt al scopului plin de pasiune, energia creste, obstacolele devin ocazionale, iar perseverenta castiga. Campionul mondial la box Mohammad Ali a spus: “Campionii nu se fabrica in sala de gimnastica, ci ei sunt plamaditi din ceva ce vine din launtrul lor; o dorinta, un vis, o viziune. Ei au vitalitate pana in ultimul moment. Ei trebuie sa fie rapizi, sa aiba dibacie si vointa. Dar vointa tre­buie sa fie mai puternica decat dibacia”.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *