Perseverenta (4)

“Vom secera, daca nu vom cadea de oboseala” (Galateni 6:9)

Perseverenta este o trasatura care se poate cultiva, iar primul pas in cultivarea ei este eliĀ­minarea a doi din cei mai mari vrajmasi ai ei. Acestia sunt:

1) Renuntarea. Unui baietel i s-a promis o inghetata daca este cuminte cat timp il insoteste pe bunicul sau prin oras. Cu cat stateau mai mult, cu atat i se parea mai greu baietelului sa fie cuminte. “Cat mai dureaza?” a intrebat el. “Nu foarte mult” a raspuns bunicul, “mai avem o ultima oprire”. “Nu stiu daca o sa reusesc, bunicule”, a spus baiatul. “Pot sa fiu cuminte, dar nu pot fi suficient de cuminte, destul de mult timp”. Daca am fi copii, am scapa cu atat, dar nu si daca suntem oameni maturi si cu siguranta nu, daca ne asteptam sa izbutim in ceea ce ne-a chemat Dumnezeu sa facem.

2) Ideea gresita ca viata trebuie sa fie usoara. Pavel i-a spus lui Timotei ca trebuie sa “sufere impreuna cu mine, ca un bun ostas al lui Hristos” (2 Timotei 2:3). Daca ai asteptarile corecte e ca si cum ai castigat jumatate din lupta. Psihologul John C Norcross a descoperit marea trasatura care ii diferentiaza pe cei care isi ating scopurile de cei care nu si le ating: asteptarea! Ambele tipuri de oameni experimenteaza aceeasi cantitate de esec in prima luna, in care lupta pentru scopurile lor. Membrii grupului care au succes nu se asteapta sa aiba succes imediat; ei isi privesc esecurile ca pe un motiv de a se rededica si a-si indrepta din nou atentia asupra scopurilor lor cu mai multa hotarare. Norcross spune: “Cei care au parte de esec spun ca, o repetare a esecului este dovada ca nu sunt in stare sa reuseasca. Ei sunt cei care au o conceptie gresita si anume ca viata trebuie sa fie usoara”. Concluzie: “noi numim fericiti pe cei ce au rabdat” (lacov 5:11).

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *