MOMENT DE RECULEGERE in memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk

In Romania, la fel ca si in celalte tari ale Uniunii Europene, este, astazi, doliu national. Asta inseamna ca, de la miezul noptii, toate institutiile publice au coborat drapelul Romaniei in berna.

Duminica, 18 aprilie, a fost decretata zi de doliu national, in memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk. Este exact data in care va fi inhumata elita poloneza.

Decizia a fost luata in sedinta de miercuri a Guvernului.

Masura vizeaza institutiile admninistratiei centrale si locale, dar si sediile partidelor, institutiile de invatamant si misiunile diplomatice. De asemenea, Televiziunea Romana si Radioul Public si-au adaptat programele pentru momentul solemn. in biserici, la finalul liturghiei, preotii vor tine slujbe in memoria victimelor accidentului aviatic. Nu in ultimul rand, echipele care vor juca, duminica, in Liga I, vor pastra un moment de reculegere.

Ultima zi de doliu tinuta in Romania a fost ziua de 3 august 2007, in memoria Patriarhului Teoctist.

La funeraliile de la Cracovia va participa si presedintele Traian Basescu. seful statului  s-a deplasat cu un elicopter pana la Oradea, de unde a continuat drumul cu masina pe traseul Ungaria-Slovenia-Polonia. Masura a fost luata in urma blocarii traficului aerian, din cauza norului de cenusa vulcanica ce a cuprins intreaga Europa.

Ziua rugaciunilor: Cuplul prezidential va fi inmormantat, astazi, la Cracovia

Cuplul prezidential polonez a plecat din Varsovia pe ultimul drum, spre catedrala Wawel din Cracovia, unde isi vor gasi linistea eterna. Lech si Maria, dar si ceilalti 94 de demnitari disparuti in tragedia de la Smolensk, au primit deja un ultim omagiu public sambata, de la peste o 100.000 de polonezi adunati in centrul capitalei Poloniei.

Toate clopotele bisericilor din Varsovia au rasunat, sambata, la ora locala 12:00. Ceremonia de comemorare a inceput cu doua minute de reculegere in memoria celor disparuti tragic saptamana trecuta, in aceeasi padure in care, in urma cu 70 de ani, 22.000 de reprezentanti ai elitei poloneze au fost masacrati, din ordinul lui Stalin.

Omagiul a continuat cu citirea solemna a numelor celor morti in tragedia de la Smolensk. Dupa ce soldatii au tras salve de onoare, a inceput slujba religioasa.

La finalul ceremoniei, sicriele in care se afla trupurile sotilor Kaczynski au fost depuse in catedrala Sfantul Ioan din Varsovia, inainte de ultimul drum catre Cracovia.

Liturghia din orasul regilor Poloniei va incepe duminica, la ora 15:00, ora Romaniei, la Basilica Sfanta Maria. De acolo, cele doua sicrie vor merge in pelerinaj pana la catedrala Wawel, unde Maria si Lech vor fi inhumati.

(sursa: www.agenda.ro )

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *