CUNOASTE-ȚI CHEMAREA (1)

„Ce ai în mână?” (Exod 4:2)

Când Dumnezeu l-a chemat pe Moise, una dintre întrebările pe care i le-a pus a fost: „ce ai în mână?” Moise ținea toiagul său de păstor – cel de care se folosea în fiecare zi pentru a-si conduce si a-si proteja oile. Dumnezeu însă avea un alt plan cu acel toiag – unul mai măreț! El l-a folosit pentru a despărți Marea Roșie și a conduce poporul Israel spre Țara Promisă. Când Dumnezeu te întreabă: „Ce ai în mână?” El dorește să te gândești la darurile, experiențele, relațiile, educația, resursele, gândirea si temperamentul tău. Dr. Martin Seligman vorbește despre „calitățile care ne definesc.”

Ele se împart în șase categorii:

1) Înțelepciune și cunoaștere. Acestea includ lucruri precum curiozitatea, aplecarea spre învățătură, judecata sănătoasă și inteligenta socială.

2) Curajul. Aici se regăsesc perseverența și integritatea.

3) Umanitatea. Capacitatea de a fi bun si de a manifesta mila.

4) Dreptatea. Capacitatea de a pune în aplicare corectitudinea și spiritul de lider.

5) Cumpătarea. Calități precum stăpânirea de sine, prudența și smerenia se regăsesc aici.

6) Transcendența. Aprecierea frumuseții, exprimarea recunoștinței, capacitatea de a spera și de a fi bucuros. Cu toții avem competența pentru fiecare din aceste calități, însă cele care rezonează cel mai profund cu tine sunt de fapt „calitățile care te definesc.” Odată ce le identifici, începi să-ti înțelegi chemarea. Însă ai grija; dușmanul vrea să te convingă că Dumnezeu nu te poate folosi din cauza slăbiciunilor ta e, când de fapt e adevărat tocmai contrariul. Cine le poate vorbi celor aflați în doliu mai bine decât cei ce au trecut printr-o pierdere? Chuck Colson a fost avocatul șef al Casei Albe până la afacerea Watergate, însă numai după ce a trecut prin închisoare a început lucrarea Prison Fellowship. Așadar, ce ai în mână? Apucă-te de lucru!

Share