CEA MAI BUNĂ CALE PENTRU COPILUL TĂU (2)

“învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze” (Proverbe 22:6)

Poate spui: “Ea este un copil aşa de ascultător, dar fratele ei încalcă toate regulile”. Sau: “Copilul cel mare este atât de organizat, cel mic este un dezastru!” Fiecare copil este unic. Pentru părinte acest lucru este o mare provocare. Să ne uităm la învăţăturile pe care ni le dă Dumnezeu în Proverbe 22:6.

1) “învaţă pe copil”. Copiii atenţi, iubitori, productivi şi fericiţi nu “evoluează” pur şi simplu – ei sunt învăţaţi. Generaţia de copii cu cheia la gât a dovedit că “copilul lăsat de capul lui face ruşine mamei sale” (Proverbe 29:15). Părinţii înţelepţi aleg direcţia pentru copiii lor, apoi o menţin prin consolidare pozitivă şi disciplină consistentă. Ei îşi modelează atitudinea şi comportamentul copiilor lor în con­formitate cu Cuvântul lui Dumnezeu. Referirea pe care o face Solomon în acest verset indică un pre­adolescent care încă poate fi modelat. Dacă ratezi acei ani de învăţare sarcina ta este dificilă, dar cu ajutorul lui Dumnezeu nu este imposibilă.

2) “Calea pe care trebuie s-o urmeze”. Ai auzit vreodată de “influenţa părintească”? înseamnă să încerci să-l faci să devină ceva ce nu este în natura lui. Faptul de a forţa dopuri pătrate în găuri rotunde invită la rebeliune în cazul copiilor energici şi distruge capacitatea creativă în cei docili. Acest verset într-o altă traducere susţine învăţarea copilului “în conformitate cu darurile individuale sau cu înclinaţia lui”. Analizează darurile copilului tău, apoi canalizează-le în mod corespunzător. Faptul de a pune dopuri pătrate în găuri pătrate reduce opoziţia, invită la cooperare şi merge în direcţia recunoaşterii destinului stabilit de Dumnezeu pentru copilul tău. Când este calea lor, nu a ta, ei vor păşi cu dedicare.

3) “Când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea”. Când copiii se află în locul pregătit de Dumnezeu pentru ei, nimeni nu trebuie să-i manipuleze, să-i controleze sau să-i ameninţe. Ei se simt întăriţi, cre­ativi, provocaţi, împliniţi şi fericiţi să crească în gaura pătrată pe care a modelat-o Dumnezeu pentru ei!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *