Cât de mari sunt Joia mare și Vinerea mare?

Atunci când evenimentele pe care le sărbătorim s-au petrecut, ele nu păreau în niciun fel mărețe. Singurii care s-au bucurat atunci au fost vrăjmașii Domnului nostru. Pentru cei care Îl iubeau, evenimentele din Joia și Vinerea Mare au apărut ca o mare tragedie și încă una ireversibilă.

Aceste zile ne pun înainte un învățător arestat pe nedrept și umilit în toate felurile: anchetat, scuipat, pălmuit, biciuit, ironizat și…țintuit pe o cruce, între doi tâlhari ordinari. Un sfârșit nu tocmai încărcat de triumf. Tot aceste zile ne pun înainte ceea ce este mai urât și detestabil în ființa umană: lașitatea ucenicilor, lepădarea lui Petru și dezgustătoarea trădare a lui Iuda, religia politizată a fariseilor, cruzimea romanilor, curiozitatea și nesăbuința bolnavă a mulțimilor, lipsa de verticalitate a lui Pilat. Lista ar putea continua, dar bilanțul este oricum tragic: învățătorul ucis, mama îndurerată, ucenicii ascunși, unul dintre ei torturat de conștiință, iar unul care își ia viața.

Au fost într-adevăr zile negre. Domnul nostru Însuși spune, atunci când este arestat, că ”acesta este ceasul și puterea întunericului.” Teribile cuvinte, teribilă luptă. Din perspectivă … citeste mai departe

Share