CAPCANE PENTRU LIDERI

“Mâna celor harnici va stăpâni” (Proverbe 12:24)

Dacă eşti lider, încearcă să eviţi următoarele capcane:

1) Gestionare contra conducere. Gestionarea oamenilor necesită ochi pentru detalii, în timp ce conducerea lor implică împărtăşirea unei viziuni, stabilirea unor scopuri şi motivare. Şi trebuie să înţelegi această diferenţă. Când gestionezi mai mult decât conduci, starea de spirit devine apăsă­toare deoarece oamenii au nevoie de obiective clare şi de libertatea de a-şi da seama cum să le atingă. Fereşte-te de gestionare; ea diminuează simţul “proprietăţii” de care cei pe care îi conduci au nevoie pentru a avea o dinamică bună a echipei şi pentru a putea rezolva problemele. Preşedin­tele Eisenhower spunea odată: “Trage sfoara şi te va urma oriunde ai merge. împinge-o şi nu se va duce nicăieri”.

2) Confundarea loialităţii individuale cu întărirea echipei. Este bine să lucrezi îndeaproape cu per­soane cheie, dar este la fel de important ca toţi să “alcătuiască un singur trup” (Romani 12:5). Asigură-te că fiecare face parte din echipă, că se simte valoros şi că poate învăţa să interacţioneze cu ceilalţi.

3) Teama de a încerca anumite lucruri. Dacă îi forţezi pe oameni să intre în domenii noi, ei vor face greşeli. În schimb, închistarea în aceeaşi rutină, ei (dar şi tu) vor fi în siguranţă, dar motivaţia lor poate dispărea. A fi lider înseamnă să rişti nereuşitele altora, să taci şi să-i laşi să păşească în necunoscut. Asemenea unui părinte care se roagă mai mult când copilul adolescent conduce maşina pentru prima dată, trebuie să accepţi că unele provocări care te sperie îi eliberează pe alţii. Solomon a spus: “Trebuie să munceşti şi apoi conduci” (parafrazat). Aceasta ridică o întrebare. Dacă tu îi conduci pe alţii, cine te conduce pe tine? Cea mai bună cale de a conduce pe alţii este să-L urmezi pe Dumnezeu şi să asculţi de Cuvântul Lui!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *