CAND VIATA TE TRAGE IN JOS (2)

“Ilie era ca si noi” (Iacov 5:17)

Care a fost reteta prescrisa de Dumnezeu pentru a-l reabilita pe Ilie? O predica despre credinta sovaitoare a proorocului? Nu, ci doar odihna si hrana! Dumnezeu recunoaste limitarile noastre, chiar si atunci cand noi nu le vedem. “Trestia franta n-o va zdrobi, si mucul care mai arde inca, nu-l va stinge. Va vesti judecata dupa adevar” (Isaia 42:3). Cand neglijam nevoile noastre legitime, lucrul acesta transpare in atitudinea noastra.

Dumnezeu intelege ca a fi doborat este o chestiune de “perspectiva”, iar faptul de a ne ridica din nou necesita corectare in patru domenii cruciale. Deci:

1) El a corectat perspectiva lui Ilie despre Dumnezeu. “Iesi, si stai pe munte inaintea Domnului!” Si iata ca Domnul a trecut pe langa pestera” (1 Imparati 19:11). Cel care i-a dat lui Ilie izbanda pe muntele Carmei a putut si sa-l sprijine in desertul Izreel. Dar mai intai Ilie trebuia sa petreaca timp cu El; altfel rezervorul sau era gol.

2) El a corectat perspectiva lui llie despre lume. Ilie a spus: “legamantul a fost incalcat, altarele Lui au fost distruse, proorocii Lui au fost ucisi si sunt ultimul ramas” (parafrazare v. 14). Dar Dumnezeu i-a aratat lui llie ca El inca mai are resursele si strategiile pentru a-Si duce la indeplinire scopurile, chiar si intr-un mediu ostil (versetul 18).

3) El a corectat perspectiva lui Ilie despre sine insusi. Proorocul s-a vazut neajutorat si inadecĀ­vat: “Doamne, ia-mi sufletul, caci nu sunt mai bun decat parintii mei” (v. 4). Dar Dumnezeu i-a aratat ca mai sunt inca imparati care trebuie unsi, lupte care trebuie castigate si ca Ilie are un rol important de indeplinit (v. 16).

4) El i-a oferit un ajutor. Dumnezeu l-a trimis pe Elisei ca sa lucreze cu el (v. 21). Nu trebuie sa duci singur povara! Recunoaste ca ai nevoie de ajutor si priveste cum Dumnezeu aduce un spriĀ­jin in viata ta.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *