9 IULIE IA AMINTE LA CE SPUI


“Limba înţelepţilor aduce vindecare” (Proverbe 12:18)

Vorbele neînţelepte îi pot răni pe oameni. Nu doar că influenţează stima de sine, dar ele pot con­tura destinul unei persoane. Să ne gândim la următoarele două relatări:

1) Într-o zi, într-o mică bi­serică de ţară, un băiat ce slujea la altar, a scăpat din greşeală vinul pentru comuniune. Preotul l-a plesnit şi a strigat: “Pleacă şi să nu te mai întorci!” Băiatul a devenit generalul Tito, brutalul dictator care a condus poporul din Iugoslavia din 1939-1989.

2) Într-o catedrală mare dintr-un oraş, un alt copil ce slujea la altar a scăpat vinul pentru comuniune. Preotul s-a întors către el şi i-a şoptit pe un ton liniștitor: “Nu-i nimic, într-o zi vei ajunge un preot mare”. Acel băiat a devenit Arhiepiscopul Fulton Sheen, ale cărui predici au atins inimile a milioane de oameni pe postul naţional de televiziune din S.U.A. Vorbele tale fie îi ridică pe oameni, fie îi doboară. Solomon a spus: “Cine vorbeşte în chip uşuratic, răneşte ca străpungerea unei săbii, dar limba înţelepţilor aduce vindecare”, Iată un adevăr care nu ne prea place; ceea ce ne iese pe gură arată ceea ce este în inimă, iar cuvintele “nu am vrut să spun asta” nu pot schimba ce ai spus şi nu pot repara răul. Eugene Petersen scrie: “în fiecare zi sunt atent la dragoste. Este lucrul la care mă pricep cel mai puţin. Mai bine mă descurc într-o com­petiţie decât în dragoste; sunt mult mai priceput să răspund la instinctul meu de a merge mai departe decât să înţeleg cum trebuie să iubesc pe cineva. Sunt instruit şi pregătit cum să-mi urmez propria cale. Şi totuşi în fiecare zi hotărăsc să las deoparte lucrurile la care mă pricep cel mai bine şi încerc să fac lucrurile la care sunt cel mai stângaci; deschizându-mă spre frustrările şi eşecurile din dragoste, îndrăznind să cred că este mai bine să iubesc decât să am succes în mândrie”.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *