3 NOIEMBRIE CE GREŞELI FACI? (1)

“Cuvintele înţelepţilor (trebuie) ascultate în linişte” (Eclesiastul 9:17)

Este corect şi înţelept să te întrebi: “Ce greşeli fac?” Un lider scrie: “Nu m-am gândit la ce ar putea fi greşit. Am crezut că “drumul cel bun” este lipsit de greşeli. Nu am fost conştient de greşelile pe mi le-am făcut mie sau altora. Nu învăţam din greşelile mele. Dacă doresc să devin un lider mai bun, trebuie să nu mai fac greşeala de a nu mă întreba care sunt greşelile mele”. Nu câte greşeli faci contează; ci cât de des faci aceeaşi greşeală. Dacă vrei să transformi greşelile tale în avantajul tău:

1) Recunoaşte-ţi greşelile. Dar de ce nu o facem? Mândria: avem o imagine de promovat. Nesiguranţa: valoarea noastră se bazează pe faptele noastre. Încăpăţânarea: mai degrabă am da cu undiţa într-o baltă fără peşte decât să renunţăm la pescuit. Iată o ştire de ultimă oră: oamenii îţi cunosc deja greşelile. Când le recunoşti, ei nu sunt surprinşi, ei se simt uşuraţi. Ei spun: “Uau! Ştie. Acum nu mai trebuie să ne prefacem!”

2) Acceptă greşelile ca fiind preţul progresului. Învaţă să vezi eşecul ca pe o parte sănătoasă şi inevitabilă a succesului. Nimic nu este perfect în viaţă – nici măcar tu! Aşa că obişnuieşte-te cu ideea aceasta!

3) Străduieşte-te să înveţi din greşeli. Când încerci să eviţi eşecul cu orice preţ, nu înveţi nicio­dată şi ajungi să repeţi aceleaşi greşeli la nesfârşit. Cei ce sunt dispuşi să înveţe din eşecurile lor nu le vor maj repeta. Autorul William Saroyan a remarcat: “Din succes obţinem foarte puţină înţelepciune. Învaţă din ştiinţă. În ştiinţă, greşelile precedă mereu descoperirea adevărului”.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *