19 septembrie

«Atunci a cazut foc de la Domnul si a mistuit arderea de tot, lemnele, pietrele si pamantul si a supt si apa care era in sant.» 1 Imparati 18,38

In acest pasaj il vedem pe profetul Ilie stand in mijlocul poporului Israel pe muntele Carmel si spunandu-le: «Apropiativa de mine» (1 Imp. 18,30). Se vorbeste mult prea putin despre sacrificiul de pe altar si mai mult despre focul care a venit si a mistuit, in ciuda tuturor obstacolelor (pie­tre, pamant, apa), jertfa care era pe altar. Obstacolele spiri­tuale sunt mari si in ziua de azi: scopuri si preocupari ma­terialiste (simbolizate de pamant), incapatanare (simbo­lizata de pietre), slabiciune (simbolizata de lemn). Chiar si apa, elementul opus focului, care in cazul acesta simbo­lizeaza refuzul, nu a fost un obstacol in calea actiunii focu­lui, deoarece jertfa era deja acolo, pe altar.

Doar cand jertfa de mancare – daruirea de buna voie -era adusa laolalta cu arderea de tot – adica daruirea totala – putea ramane pe altar. Jertfa de bunavoie si sacrificiul to­tal ne leaga puternic de altarul lui Dumnezeu, dupa cum este scris: «Legati cu funii vita pentru jertfa si aduceti-o pa­na la coarnele altarului!» (Psalm 118,27). Sa ne ajute Dum­nezeu ca doar in modul acesta sa fim si sa ramanem legati de El!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *