19 NOIEMBRIE DISCIPLINEAZĂ-TI COPILUL

“Cad Domnul mustră pe cine Iubeşte, ca un părinte pe copilul pe care-l iubeşte!” (Proverbe 3:12)

Tu distrugi motivaţia copilului tău şi stima lui de sine când îl laşi să creadă că nu trebuie să facă nimic pentru că totul “i se cuvine”. Se spune că un agent de vânzări a sunat la o familie spunând: “Aş dori să vorbesc cu persoana care are ultimul cuvânt în materie de cumpărături în familie”. Femeia a răspuns: “îmi pare rău, acea persoană este încă la grădiniţă şi nu va veni acasă decât peste o oră”. O relatare amuzantă, dar nu este la fel de amuzantă când e reală. Părinţilor, iubiţi-vă copiii, oferiţi-le un mediu favorabil şi sigur în căminul vostru, dar învăţaţi-i să fie respon­sabili. Acest lucru pare evident, aşa că de ce nu-l facem?

1) Iubire greşit direcţionată. Noi spunem: “Copiii mei nu trebuie să se zbată aşa cum am făcut eu”. Copiii interpretează această îngăduinţă ca pe o lipsă de interes din partea ta şi de-accea adopţi calea simplă. Drept rezultat pretenţiile lor cresc, deoarece ceea ce vreau ei să spună este: “Nu vreau mai multe lucruri, te vreau pe tine!”

2) Aşteptări scăzute. Ca părinte, îi datorezi copilului tău şansa de a reuşi în viaţă. Nu-i lua împlinirea ce vine în urma strădaniei de a lua note bune, de a-şi face curăţenie în cameră şi de a-şi face un viitor.

3) Vina. Cu toţii ne simţim prost că nu petrecem destul timp cu copiii noştri sau pentru că i-am dezamăgit. O fată de şaptesprezece ani i-a spus tatălui ei că “i se cuvine” o maşină. Aşa că a primit-o! De ce? Pentru că părinţii ei erau divorţaţi şi tatăl s-a simţit prost că “a deza­măgit-o”. Nu încerca să cumperi afecţiunea copilului tău, vei ajunge să plăteşti mai târziu. Dumnezeu îşi disciplinează copiii; disciplinează-i şi tu pe ai tăi!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *