16 IUNIE SUPRAÎNCĂRCAREA CU INFORMAŢIE (1)

“Atunci mulţi o vor citi, şi cunoştinţa va creşte” (Daniel 12:4)

Tehnologia ne dă posibilitatea de a face lucruri pe care nu le-am putut face până acum, dar ea poate crea dependenţă. Poţi deveni atât de legat de ea încât te duce la extenuare. Un expert remar­că: “Există o tendinţă puternică în fiinţa umană de a face tot ce este capabilă să facă. Combinând lucrul acesta cu faptul de a fi conectat constant, sarcinile unei zile de lucru nu se termină niciodată. Este uşor să contactezi pe oricine oricând, iar cu informaţia care este disponibilă on-line poţi să dai click-uri la nesfârşit”. Pavel scrie: “Răscumpăraţi vremea” (Efeseni 5:16). Noi spunem: “timpul înseamnă bani”, dar în realitate timpul este mult mai valoros, deoarece este o resursă care nu se poate înnoi. Odată ce a trecut, nu se mai întoarce niciodată. A gestiona supraîncărcarea cu informaţie înseamnă a restabili limitele pe care tehnologia le-a demolat. Aşadar:

1) Recunoaşte semnele: dacă tu comunici cu oamenii toată ziua şi totuşi te simţi singur, înseam­nă că tehnologia îţi domină viaţa;

2) Fă paşi mici: aranjează să nu fi disponibil pentru perioade scurte de timp şi vezi ce se întâmplă. Roţile industriei nu se vor toci din cauza unei opriri! Ţine minte că tre­buie să alegi: cei care cred că trebuie să fie disponibili 24 de ore din 24 îşi exagerează propria impor­tanţă sau controlul pe care îl au alţii asupra lor.

3) Stabileşte limite: pune frâu emailurilor şi mesajelor instantanee. Chiar ai nevoie de toate acele “pentru informarea ta” despre acelaşi lucru? Trebuie să laşi instrucţiuni clare: spune-le oamenilor că răspunzi la emailuri în intervalul stabilit şi spune-le pe cine să contacteze pentru un răspuns imediat. Fă-ţi o listă cu responsabilităţi: astfel, dacă eşti între­rupt, vei şti de la ce” ai plecat şi unde să te întorci. Ţine-te de program: a trage cu ochiul la calcula­tor din când în când este un exemplu clasic de întrerupere proprie. Fă o verificare a realităţii: după câteva minute de navigare pe Internet pune-ţi întrebarea: “Asta trebuie să fac acum?”

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *