14 octombrie – Cinsteşte pe tata şi pe mama!

„Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, cum ţi-a poruncit Domnul, Dumnezeu tău, ca să ai zile multe.“ Deuteronom 5.16

Era în anul 1727. Într-o mică librărie din Anglia, un bărbat împacheta o cutie cu cărţi, pe care urma să le ducă pe piaţa din Uttoxeter pentru vânzare. Era mereu scuturat de accese de tuse. Între două accese de tuse, îl rugă pe fiul său în vârstă de 18 ani să ducă el cărţile. Băiatul tocmai citea în cartea sa de latină; el auzi rugămintea tatălui, dar nu reacţionă şi rămase pe loc. Veni căruţa şi tatăl ieşi în ploaie, ca apoi să pornească la drum circa 30 km. spre piaţă.
Cincizeci de ani mai târziu, un bărbat în vârstă stătu câteva ore în ploaia care curgea şiroaie în piaţa din Uttoxeter. Când ploaia încetă, se îndreptă încet spre căruţă şi porni spre casă. Era scriitorul englez Samuel Johnson, fiul vânzătorului de cărţi mai sus-numit. El a fost atât de mult urmărit de evenimentele de odinioară, încât a încercat să plătească pentru acea neglijenţă prin acest comportament ciudat.
A cinsti părinţii este mai mult decât o poruncă, este un drept. Copiii îi cinstesc pe părinţii lor prin ascultare. După ce au crescut, această cinstire poate fi arătată în continuare prin vizite sau telefoane, prin îngrijire şi ajutor, când părinţii au nevoie de acestea.
Ocaziile pierdute de a da părinţilor cinste şi a le arăta dragoste pot conduce mai târziu la durere şi regret.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *